vrijdag 29 oktober 2010

Android versus iOS


Als webontwikkelaar kun je er niet meer onderuit: elke grote website heeft tegenwoordig een mobiele variant nodig, die je waar je ook bent kunt raadplegen via je telefoon. Tot voor kort ontwikkelde ik zo'n mobiele sites in XHTML, maar de trend lijkt nu toch te zijn dat je best een specifieke applicatie ontwikkelt voor Apple's iOS 4 (iPhone/iPad/iPod) en Google's Android 2.2. En om zo'n apps te ontwikkelen heb je uiteraard ook de toestellen nodig.

De goedkoopste manier om in aanraking te komen met het iOS 4 is door een iPod 4 aan de schaffen. Toevallig was ik in de States tijdens de lancering van dit toestel, in september van dit jaar. Ik kon er dankzij de gunstige wisselkoers een 8GB iPod op de kop tikken voor 165 euro. Een koopje! Achteraf ben ik blij dat ik geen iPhone 4 gekocht heb. De iPhone heeft een betere frontcamera en een GPS, maar is me geen 650 euro waard. Als je de iPod en de iPhone naast elkaar legt, dan kun je niet anders dan concluderen dat de prijs van de iPhone kunstmatig hoog wordt gehouden, en daar kan ik als consument echt boos om worden.

Mijn eerste ervaringen met het iOS op de iPod waren zeer positief. Het besturingssysteem is erg logisch opgebouwd, je bent er in no time mee vertrouwd. Opvallend zijn de extreem hoge schermresolutie van de machine, de beeldkwaliteit en de snelle processor. Een vingerveeg zorgt direct voor actie, zonder vertraging, zonder visueel gestotter. Spelletjes lopen even vlot als op mijn PSP - sterker nog, ik zie geen reden meer om mijn PSP nog te houden. De geluidskwaliteit van de speaker is erg goed.

Na enkele dagen werken met de iPod dringen de minpunten door. Het grootste nadeel blijft het feit dat het een gesloten systeem is. Je hebt iTunes nodig om bestanden van het toestel te halen of er op te zetten. Nog sterker: het systeem is zo dichtgetimmerd dat je zelfs geen foto's kunt doorsturen via een HTML formulier. Applicaties kunnen enkel op een Mac worden gemaakt, en worden eerst goedgekeurd door Apple eer je ze kunt installeren. Keurt Apple je applicatie af, dan ben je de ontwikkelkosten kwijt. Ook de draadloze ontvangst is slecht te noemen: de hotspots op mijn werk ziet de machine bijvoorbeeld niet of nauwelijks.

Over naar Android. Ik besloot om van de gelegenheid gebruik te maken om mijn oude gsm (met Windows Mobile 6.1) te vervangen door een nieuw Android toestel. Mijn keuze viel uiteindelijk op een HTC Desire. De Desire werd verkozen door de lezers van het blad T3 als beste telefoon uit 2010, en kenners vinden het in de vele reviews die ik heb gelezen ook de beste Android telefoon die er op de markt is. Ik kocht het toestel op eBay en betaalde 70 euro minder dan in de Fnac.

De grootste pluspunten van de Desire: het toestel is veel goedkoper dan een iPhone en het scherm is groter. Het heeft wel een iets kleinere resolutie en ziet er dus een tikkeltje minder scherp uit. Rond het Android besturingssysteem heeft HTC een interface gebouwd (HTC Sense). Ik kende de interface nog uit mijn Windows 6.1 gsm. Daar vond ik het een mooi alternatief voor het Windows startscherm, maar eerlijk gezegd mis ik het niet in het iOS. Ik ben dan ook blij dat er voor Android 3.0 gedacht wordt aan een startscherm dat wat mooier oogt, zodat Sense niet meer nodig is.

In de Desire zit maar 1 camera, maar de resolutie ervan is wel beter dan die op de iPod. De Desire heeft ook een FM radio (helaas met een blikgeluid in de koptelefoon) en een GPS. Beide toestellen werken op 1Ghz, maar in een vergelijkende test met het spelletje 'Angry Birds' zag ik op de Desire soms lichte haperingen, terwijl dezelfde game erg vlot liep op de iPod. De responsetijd van het touchscreen is bij de Desire ook iets minder goed. Soms moet je 2x drukken op het scherm of komt de animatie een fractie van een seconde later dan bij Apple. In Android zitten veel settings ook diep verscholen in menu's - dat heeft het iOS toch beter geregeld. Langs de andere kant valt er daar ook minder in te stellen: tegelijk een nadeel (voor de die-hards als ik) en een voordeel (voor de leken).

Conclusie: qua 'gevoel' zit het iOS beter dan Android. Het is gebruiksvriendelijker, vlotter, eenvoudiger. Persoonlijk ben ik meer een aanhanger van Android, in de eerste plaats vanwege zijn prijs, en in de tweede plaats vanwege zijn openheid.

Geen opmerkingen: