donderdag 2 december 2010

Van ADSL2+ naar VDSL2


Tot vandaag had in een ADSL2+ verbinding van Dommel, over een Discovery lijn van Belgacom. In de afgelopen maanden is de snelheid daarvan echter drastisch naar beneden gegaan. Ik haalde - zelfs na herhaaldelijk contact met de helpdesk - maar 1/3e van de beloofde snelheid in AnnexM meer.

Tijd dus om over te schakelen. Ik heb na lang aarzelen en veel lezen gekozen voor EDPnet. Op de afgesproken installatiedag kreeg ik keurig een telefoontje van Belgacom dat men de switch ging doen. De internet verbinding is ongeveer 10 minuten onderbroken geweest, en toen was VDSL2 actief. Ik haal nu een downloadsnelheid van 29Mb/s en een uploadsnelheid van 4.23Mb/s.

Om VDSL2 te kunnen gebruiken heb je de door Belgacom verplichte BBOX2 nodig. Als er ooit een prijs wordt uitgereikt voor het lelijkste routerdesign, dan wint deze 'brooddoos' zeker en vast.

Het enige wat ik nog moest doen na de switch van Dommel naar EDPnet was de BBOX2 in bridged mode zetten, aangezien ik zelf een eigen firewall en router heb die ik wou blijven gebruiken.

Om dit te doen ga je naar de setup pagina van de BBOX2 op het adres 192.168.1.1.

Daarna ga naar Advanced Settings en kies je Network Interfaces.

Kies Wan PPPoE, Disable, OK.

Kies wan eth1.20 voip, Disable, OK.

Ga naar Settings, Underlying Connection en kies dan Lan Bridge.

Schakel Telephony en Wireless uit. Zet de Firewall op Minimum Security.

Op mijn router moest ik bij de connectiesettings DHCP uitschakelen en PPPoE gebruiken met de inloggegevens die verstrekt werden door EDPnet.

Nog een tip: je kan de statistieken van je modem opvragen via een handige tool. Zorg wel dat je je pc rechtstreeks aansluit op een van de twee netwerk poorten van de BBOX. Achter de router werkt het uiteraard niet.

Geen opmerkingen: