woensdag 12 januari 2011

WebApps ontwikkelen


Zoals ik al eerder schreef zit ik momenteel tot over mijn oren in de WebApp wereld. Ik ben al een paar dagen aan het zoeken naar bibliotheken die het makkelijk maken om een kleine website te ontwikkelen die op de meeste GSM's te bekijken is. Eerste voorwaarde: het mag geen geld kosten. Tweede voorwaarde: de website mag geen 'native' applicatie zijn (dus bijvoorbeeld Titanium en Appcelerator vallen af).

Wat ik tot nu toe al heb ontdekt:

DHTMLX Touch: een derivaat van de DHTMLX Javascript Ajax Library. Zit momenteel nog in testfase, maar is erg mooi om iPad applicaties te ontwerpen (en niet zozeer websites). In dezelfde stijl is ook Sproutcore terug te vinden.

Jo: een object gebaseerde library. Alles wat je op het scherm wil plaatsen, moet je met javascript toevoegen.

WebApp.net: heeft een paar leuke idee├źn, zoals incremental lists, maar is nog in ontwikkeling. De laatste versie verscheen inmiddels al een jaar geleden.

Sencha Touch: een product van de makers van het Javascript framework ExtJS. Visueel zeer indrukwekkend, maar op een oudere browser zijn de applicaties niet bruikbaar.

JQuery Mobile: de tegenhanger van Sencha Touch. Het is een relatief nieuw project dat wordt gemaakt door het team van het bekende Javascript framework JQuery. Het grote voordeel hier is de goede 'backwards compatibility': alle browsers worden ondersteund.

JQTouch: een plugin voor het JQuery framework. Het is ontwikkeld door David Kaneda (die nu ook voor Sensha werkt) en lijkt wat op JQuery Mobile.

Het team achter Yahoo's YUI (ook een veelgebruikte javascript library) heeft sinds versie 3.2.0 ook support voor touch-events, maar heeft geen aparte versie voor mobieltjes.

IUI: een oud project, maar werkt wel de meest gebruikte toestellen (iPhone, Android, Blackberry en Windows). Er is support voor themes zodat je applicatie een native look kan krijgen.

IWebKit: ziet er goed uit, maar is vooral op iPhones gericht. Er is bijvoorbeeld geen animatie op Android.

Uiteindelijk twijfel ik nog tussen JQuery Mobile en IUI...

Geen opmerkingen: