woensdag 16 maart 2011

iOS Developer worden is een hele kunst


Voor 'm werk moet ik een Apple iOS developer account hebben. Dat lijkt makkelijk, maar het volgende verhaal toont dat het dat zeker niet is.

Om te beginnen werkt de website waar je je kunt op registeren niet goed met Internet Explorer. Stukken ontbreken op de formulieren die je moet invullen. Dan maar Chrome gebruikt, en dan werkt het wel. Je moet bij je inschrijving kiezen tussen twee soorten accounts: een individueel of een bedrijfsaccount. Ik koos voor een individueel account, omdat ik de enige ontwikkelaar zal zijn. Even langs de boekhouding om de betaling uit te voeren met de Visa kaart van de baas, en klaar is kees. We schrijven op dat moment 3 februari 2011.

Op 7 februari komt er een mail aan van Apple. Mijn naam komt niet overeen met de naam op de Visa kaart en kan niet in behandeling worden genomen. Ik moet een bewijs van identiteit opsturen. Ik kan uiteraard nooit bewijzen dat ik mijn eigen baas ben, maar kan de bestelling ook niet annuleren. So far gebruiksvriendelijkheid. Ik bel noodgedwongen naar Apple. In het Engels, een Nederlandse klantendienst hebben ze niet. Daar kunnen ze mijn bestelling annuleren.

Op 16 februari kan ik opnieuw een developer account aanvragen, ditmaal als bedrijf. Het lijkt goed te gaan, want de dag nadien al krijg ik een mail waarin men mij vraagt om legale documenten door te faxen, zodat ze kunnen zien dat ons bedrijf wel degelijk bestaat. Ik doe dit dezelfde dag nog.

Daarna blijft het lang stil bij Apple. Op 9 maart krijg ik een mail waarin Apple me zegt dat de gekozen bedrijfsnaam bij de aanmelding niet in overeenstemming is met de naam op de legale documenten. Er staat namelijk VZW in mijn aanmelding, en die melding staat niet op de fax. Men stelt voor om 'VZW' te laten vallen. Ik stuur een mail terug en leg hen uit dat VZW geen deel uitmaakt van de bedrijfsnaam, maar een legale entiteit is, maar dat ze hem gerust mogen weglaten.

Op 15 maart krijg ik een bericht terug waarin ze me danken dat ik het VZW probleem heb uitgelegd, en vragen ze me OPNIEUW een fax te sturen met de juiste bedrijfsnaam in. Holy crap? Ik stuur een antwoord terug en zeg dat ze de naam mogen veranderen zoals ze zelf hebben gesuggereerd.

We zijn nu meer dan een maand verder en ik heb nog altijd geen account.

TO BE CONTINUED.

Geen opmerkingen: