woensdag 19 januari 2011

Nieuwe NAS, met kleine problemen


M'n oude NAS, een Windows Home Server, heeft de geest gegeven en was eigenlijk ook al een beetje krap geworden. Nieuwe schijven plaatsen had niet veel zin; het oude moederbord heeft geen SATA aansluitingen, dus een harde schijf van meer dan 500GB was niet realistisch.

Op dan naar een gigabit NAS, die ik heb gevonden in de vorm van de tweehonderd euro dure LinkStation LS-WX2.0Tl/R1. In de machine zitten twee schijven van 1TB die je in RAID1 kan gebruiken.

De installatie had heel wat voeten in de aarde. Om de één of andere reden werd in RAID1 een capaciteit van 2TB weergegeven in de interface. Ik besloot om de harde schijven opnieuw te formatteren, een proces dat 36 uur (!) in beslag nam omdat de hele schijf vier keer met random data wordt overschreven.

Toen ik de laatste nieuwe firmware wou plaatsen bleek dit nietszeggende foutmeldingen op te leveren. De schuldige was de firewall van Windows. Al het inkomende verkeer van de NAS toestaan verhielp het probleem en nu werkt alles prima.

maandag 17 januari 2011

Flash Media Server beveiligen

Tegenwoordig gebruikt zowat iedere professional Flash Media Server om z'n videofilmpjes naar de gebruiker toe te streamen. Maar wat als je wil voorkomen dat één of andere "ripper" aan de haal gaat met je videostream? Sinds een tijdje zit hiervoor een ingebakken beveiliging in FMS, waar ik nu pas van hoorde.

De truuk zit 'm op twee niveaus: ten eerste een encryptielaag (makkelijk in te schakelen door RTMPE te gebruiken als transportprotocol) en ten tweede een authorisatie van het SWF bestand dat de stream mag openen. Moeilijk te implementeren? Bijlange niet!

1. Open het bestand %FMS_Install%/conf/_defaultRoot_/_defaultVHost_/Application.xml.
2. Verander SWFVerification enabled="false" naar "true".
3. Zet in SWFFolder een lijst van de directories waarin de SWF files staan die je streams mogen bekijken (met ; als separator).
4. Zet FinalHashTimeout op 5.
5. Zet in DisallowedProtocols rtmp, rtmps, rtmpt. Opgelet: vanaf nu zijn ALLEEN nog maar encrypted streams te bekijken.

Restart FMS en gaan met die banaan!

woensdag 12 januari 2011

WebApps ontwikkelen


Zoals ik al eerder schreef zit ik momenteel tot over mijn oren in de WebApp wereld. Ik ben al een paar dagen aan het zoeken naar bibliotheken die het makkelijk maken om een kleine website te ontwikkelen die op de meeste GSM's te bekijken is. Eerste voorwaarde: het mag geen geld kosten. Tweede voorwaarde: de website mag geen 'native' applicatie zijn (dus bijvoorbeeld Titanium en Appcelerator vallen af).

Wat ik tot nu toe al heb ontdekt:

DHTMLX Touch: een derivaat van de DHTMLX Javascript Ajax Library. Zit momenteel nog in testfase, maar is erg mooi om iPad applicaties te ontwerpen (en niet zozeer websites). In dezelfde stijl is ook Sproutcore terug te vinden.

Jo: een object gebaseerde library. Alles wat je op het scherm wil plaatsen, moet je met javascript toevoegen.

WebApp.net: heeft een paar leuke ideeën, zoals incremental lists, maar is nog in ontwikkeling. De laatste versie verscheen inmiddels al een jaar geleden.

Sencha Touch: een product van de makers van het Javascript framework ExtJS. Visueel zeer indrukwekkend, maar op een oudere browser zijn de applicaties niet bruikbaar.

JQuery Mobile: de tegenhanger van Sencha Touch. Het is een relatief nieuw project dat wordt gemaakt door het team van het bekende Javascript framework JQuery. Het grote voordeel hier is de goede 'backwards compatibility': alle browsers worden ondersteund.

JQTouch: een plugin voor het JQuery framework. Het is ontwikkeld door David Kaneda (die nu ook voor Sensha werkt) en lijkt wat op JQuery Mobile.

Het team achter Yahoo's YUI (ook een veelgebruikte javascript library) heeft sinds versie 3.2.0 ook support voor touch-events, maar heeft geen aparte versie voor mobieltjes.

IUI: een oud project, maar werkt wel de meest gebruikte toestellen (iPhone, Android, Blackberry en Windows). Er is support voor themes zodat je applicatie een native look kan krijgen.

IWebKit: ziet er goed uit, maar is vooral op iPhones gericht. Er is bijvoorbeeld geen animatie op Android.

Uiteindelijk twijfel ik nog tussen JQuery Mobile en IUI...