zaterdag 14 augustus 2010

Prachtig navigatiesysteem voor geen geld


Binnenkort vertrekken we op reis naar de States en in onze huurauto kon uiteraard geen GPS ontbreken. De huurprijs van zo'n toestel bleek echter even hoog als de aankoopprijs van een nieuw model dat ik via eBay op de koop kon tikken. Via de verkoper "ggmtrade" kocht ik een prachtmachine voor 80 euro, inclusief verzendingskosten. Het is een vijf inch touchscreen model met iGO8 navigatiesoftware, 4GB flashgeheugen, een 574Mhz CPU, een FM zender, een SD card slot, een USB aansluiting, een Sirf Atlas IV GPS chip en Windows CE 6 als besturingssysteem. Het scherm kan je aanraken met je vingers of met een pennetje. In de doos zit ook nog een koptelefoon, een sigarettenaanstekerlader en een USB kabel. Made in China, dus zonder handleiding en met verdachte doos waarop geen enkel merk is vermeld. Ik heb ook zo het idee dat de iGO8 en de bijgeleverde kaarten gewoon illegale versies zijn, want ik kon op diverse plaatsen vermeldingen vinden naar "HTC Touch HD" (een GSM en beslist geen los GPS toestel).

Rond Windows CE is een schil gebouwd waarmee je snel de GPS software kan opstarten, maar ook foto's bekijken, MP3's beluisteren en foto's en films bekijken. Als je dat wil kan je ook rechtstreeks booten in CE. Mooi gedaan.

iGO8 is een geweldig knap programma, zeker als je van een Carin systeem van tien jaar oud overschakelt. Alhoewel er 'slechts' 64MB werkgeheugen in het toestel zit, draait de software zeer stabiel en vlot.

Zoals gezegd komt het toestel al standaard met redelijk recente kaarten. De laatste nieuwe snelheidscamera's voor de Benelux heb ik gevonden op flitspaal.nl, maar je moet wel het iGO2006 bestand nemen - het spud bestand voor iGO8 doet het niet. Uiteindelijk heb ik in de sys.txt file nog enkele aanpassing gedaan:

[warning]
speedcam_max_lookahead=350
[interface]
show_tmc_config=0
[loading]
show_statustext=1
supress_highway_enter=1

Geen opmerkingen: