woensdag 26 maart 2014

Het mysterie van de USB oplader

Ik heb thuis al geruime tijd een aantal tablets uit China liggen. Niet om op te werken, maar wel om mee te nemen op vakantie. Handig om tijdens de vlucht de kinderen bezig te houden, of om even op het hotel de mail te checken.

Het was me al opgevallen dat de tablets niet (of moeilijk) op te laden waren via een klassieke USB stekker. Vaak duurde het enkele dagen om de batterij volledig vol te krijgen, en soms verscheen de klassieke Android animatie van de batterij die aan het opladen is zelfs helemaal niet. Een enkele keer zag ik ook de foutmelding dat er "onvoldoende stroom" werd geleverd. Mijn eerste reactie was: er is iets mis met de USB poort van de tablets. Maar dat is dus niet het geval, zo bleek uit wat opzoekwerk.

Het zit zo. Een klassieke USB poort kan maximaal 5V 500mA "trekken" uit de stroomvoorziening. Ook al geeft je voeding dus 2A, dat maakt helemaal niks uit. Omdat tablets blijkbaar een grotere batterij hebben dan GSM's, heb je dus een andere voeding nodig, via een andere stekker. En inderdaad, al mijn tablets hebben een kleine stekker naast de USB verbinding, waar je zonder problemen 5V/2A kunt op loslaten. De tablets laden dan in een mum van tijd op.

Toch was ik er van overtuigd dat er tablets waren die perfect via de USB poort op te laden waren. En inderdaad, die bestaan ook. Een aantal grotere merken levert namelijk een speciale USB voeding mee, waarvan een aantal pinnetjes zijn kortgesloten. Zo "weet" het tablet dat hij via zijn USB poort wat meer mag vragen dan wat standaard is toegelaten in de specificaties. Zo'n tablets kun je dus alleen maar opladen met de bijgeleverde voeding van hetzelfde merk. Met een standaard voeding werkt het niet. Je moet het maar weten...

Geen opmerkingen: