dinsdag 22 juli 2014

Een nieuwe GPS voor mijn Ford C-Max

Enkele weken geleden kocht ik een nieuwe wagen. Een Ford C-Max. Prachtige auto met alles erop en eraan. Alleen is het concept van een groot scherm nog niet goed doorgedrongen tot bij Ford Europa. In de wagen zit een display dat nog kleiner is dan dat van mijn GSM, en dit terwijl het Amerikaanse model een joekel van een scherm heeft. Dat kan echt niet meer tegenwoordig! Kunnen we dat fiksen? Jazeker. Er is namelijk een bedrijf in China dat alternatieve radio/gps systemen verkoopt die kunnen ingebouwd worden in het dashbord. Nu bestaan die al wel langer, maar het unieke aan de RoadNav modellen is dat ze echt helemaal geïntegreerd worden in het dashbord: je ziet niet dat ze eigenlijk niet bij je wagen horen. Er zijn twee systemen: S100 (met WinCE6) en S150 (Android). Ik koos de S100 omdat deze snel opstart en visueel aantrekkelijker is. Ga voor je systeem niet op zoek bij Ebay, Chinavision of andere importeurs, maar bespaar je veel problemen en koop het direct bij de fabrikant CarDCT. Je moet kiezen voor het model "Kuga 2013" (gelukkig delen de Kuga, C-Max en S-Max allemaal hetzelfde dashbord, waar we ons voordeel mee doen hier). De verzending van het 10 kg zware pakket gaat via DHL. Men probeert een goedkopere prijs op het declaratieformulier voor de douana te zetten, maar helaas, daar trapt men niet meer in. Het pakket gaat open, de exacte prijs wordt opgezocht op internet, en je krijgt alsnog 21% BTW op je bord. In de doos zit ook een klein sd kaartje met Igo Primo en kaarten van Europa.

De installatie is niet zo eenvoudig en vereist wat handigheid. Mijn vader en ik begonnen met het verwijderen van de + pool aan de batterij (de - pool is moeilijker los te krijgen). Uiteindelijk was dit misschien niet nodig, maar als je zeker wil zijn geen kortsluiting te veroorzaken is het een aanrader. Let op dat je met de + pool het koetswerk niet aanraakt!Begin met het verwijderen van de kap over het kleine schermpje. Gebruik hiervoor speciale plastic 'lepels' die je in een autozaak kunt vinden om autoradio's te verwijderen. Hiermee 'lepel' je de kap er af. Dit gaat niet eenvoudig en er komt heel wat kracht bij kijken. Er zitten een stuk of zes metalen clips onderaan de kap, waarmee deze vast blijft zitten aan het dashbord.

De kap is verwijderd!
Verwijder nu het rubberen matje voor het kleine LCD scherm en haal de twee schroeven weg.
Verwijder de twee schroeven aan de bovenkant van het schermpje.
Verwijder het schermpje. Onderaan de ruimte waar het schermpje is uitgekomen zie je nog een schroef zitten, deze moet er ook uit!
Het volgende plastic stuk, dat voor een deel doorloopt langs de regelknoppen van de airco, kan nu worden losgewrikt.
Het grijs plastic bedieningspaneel komt nu vrij. Maak de schroeven links en rechts los. Opgelet, want de zwarte airco sleuven links en rechts zitten redelijk los, kijk goed naar hoe deze aan het grijze paneel vastzitten (met haakjes).
Klap het bedieningspaneel naar voren en verwijder de stekker. Deze moet er straks bij de montage weer op en hoeft niet verbonden te worden met de S100.
Je maakt nu de cd speler los met de twee schroeven.
Alle kabels mag je uittrekken. Er zijn een witte en een zwarte antennekabel en twee dikke zwarte stekkers. De functie van de witte antennekabel is mij onbekend, die hebben we los laten liggen in de wagen.

Verwijder nu de cd speler.
Neem de S100 uit de doos en verbind alle draden die je nodig hebt. Dit waren in mijn geval de antennekabel (met verloopstukje), de GPS antenne, de Can Bus verbindingskabels, de verbinding naar de tv decoder, de kabel naar het nieuwe scherm en de stroomkabels. Het leuke aan de S100 is dat je je NOOIT kunt vergissen. Alle stekkers kunnen maar op één plaats en op één manier ingeplugd worden.
Eén van de zwarte stekkers uit de Can Bus decoder verbind je met de stekker die uit het LCD scherm kwam.
De twee andere zwarte stekkers verbind je met de stekkers die uit de cd speler kwamen.
De Can Bus decoder moet boven en onder twee witte stekkers hebben. Aan één van de draden hangt ook een luidspreker, vergeet deze niet!

Voor je de S100 gaat inbouwen, sluit je de batterij weer aan en start je de motor. Kijk of alles het doet. Doe de deur open. Er moet nu een scherm getoond worden waarop je een open deur ziet. Zet de airco aan en je moet de huidige gekozen temperatuur zien. Is dit niet het geval, dan werd de Can Bus niet herkend. Wij hadden last van dit probleem en hebben het uiteindelijk dankzij de mensen in China kunnen oplossen met een firmware update.
De bestanden van de update kopieer je gewoon naar de root van de mini kaart, naast het al bestaande navigatieprogramma. Start de wagen met het SD kaartje ingebracht (de gleuf zit links van het scherm). Je ziet dan een geel scherm.
De hele update procedure duurt ongeveer tien minuten. Gedurende een korte tijd komt er ook helemaal niets op het scherm, maar hoor je wel biepjes. Geduld! Verwijder het kaartje op het einde van de procedure, en wis de update bestanden voor je de S100 weer opstart.
De cd speler schuif je nu in gleuf. Opgelet, er is erg weinig plaats achter de speler, en je moet toch een echt kluwen aan draden kwijt. Met veel moeite hebben we de zwarte stekkers en de Can Bus decoder ONDER de cd speler kunnen duwen, maar makkelijk is het niet. Maak tot slot de cd speler vast met de twee schroeven bovenaan. Het grijze paneel krijgt zijn stekker terug en schroef je ook weer vast. Daarna met de twee schroeven van onder het matje het scherm vastmaken.
Achter het scherm is nog plaats genoeg voor de tv decoder en de GPS ontvanger. De achterkant van de kap heeft ventilatiegaten en daar heeft de GPS ontvanger voldoende aan. Alleen de antennekabel voor de televisie blijft nog een vraagteken, deze hebben we voorlopig opgerold onder de kap laten liggen. Klik nu het deel met de uitsparing voor de draaiknoppen vast en klop vervolgens de kap vast (deze zit, net als de oorspronkelijke kap, vast met openklappende pinnen).
En dit is het uiteindelijke resultaat... een prachtig scherm met radio, cd, dvd, mp3, navigatie en stembesturing/handenvrij bellen via Ford SYNC!
Wat zijn nu achteraf gezien de positieve en negatieve punten van het S100 systeem?

Goed
 • Mooie integratie in het bestaande dashbord. De kleur van het plastic wijkt ietsjes af van het originele grijs, maar het valt niet op.
 • Start snel op met een mooi Ford logo.
 • Degelijk materiaal voor een goede prijs.
 • Knappe integratie met Can Bus (openstaande deuren, parkeersensoren voor- en achteraan, temperatuur).
Minder goed
 • Het scherm is gevoelig voor vlekken. Na een aantal dagen moet je echt aan het poetsen (maar goed, dat is bij mijn GSM ook zo).
 • Geen installatiehandleiding. Wij moesten alles zelf uitzoeken.
 • Automatisch parkeren werkt niet meer (dit is voorzien in een volgende update).
 • Alle Ford SYNC functionaliteit blijft behouden, maar zit in een apart scherm, waardoor bijvoorbeeld het standaard Bluetooth scherm geen enkel nut meer heeft.
 • RDS lijkt niet 100% correct geïmplementeerd (het automatisch switchen tussen frequenties werkt bijvoorbeeld ook als het niet over dezelfde zender gaat!)
 • Geen TMC (filemeldingen van Igo Primo gaan over een eventuele internetverbinding).
Slecht
 • De software blinkt niet echt uit in gebruiksgemak. De teksten uit de softwarehandleiding zijn in het Chinglish (Chinees Engels) en hierdoor vaak onbegrijpbaar.
 • Soms crashes, vastlopers, ontbrekende Can Bus schermen of wijzigingen die niet worden opgeslaan.
 • Nog enkele bugs; er wordt bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen de drie detectieniveaus van de parkeersensor vooraan (achteraan is het prima).
 • Igo Primo verslikt zich in de eerste paar milliseconden van de spraakuitvoer (hierdoor klinken de instructies afgekapt).
 • Ford SYNC is soms buggy.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoeveel heeft deze gps gekost als ik vragen mag :)?

Unknown zei

Goedenavond
Wil het volgende aan U voorleggen. Ben zelf ook in het bezit van een Ford CMax uit 2013 met een identiek s100 WinCe navigatiesysteem. Nu is door een stommiteit(waarschijnlijk een verkeerd Igo Nextgen navigatiebestand)het hele systeem vastgelopen. Heb toen op internet naar andere firmware gezocht en uiteindelijk van de heer A.Wong een link met nieuwe firmware gekregen. Systeem weer aan de praat gekregen alleen werkt de stuurbediening en de knoppen op het middenconsole niet meer. Moet dus alles regelen met de afstandsbediening of het touchscreen. Was dus toch niet de juiste firmware. Misschien kan U mij verder helpen met de juiste firmwaregegevens die ook de canbus ondersteunt. Zou U zeer erkentelijk zijn.
Met vriendelijke groet Henk Lagerwaard