donderdag 5 november 2015

Aankomst in het internationale uitwisselingskantoor BEBRUA


De laatste tijd bestel ik weer veel materiaal in het buitenland, en komen de ergernissen rond de Belgische douane weer bovendrijven. Tijd voor een nieuwe blogpost dus. Waar moet je op letten als je op een aanlokkelijke Chinese website iets koopt? Wat doe je best wel en best niet? De do's en don'ts op een rij.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik nog nooit ben opgelicht door de Chinezen. Ik heb altijd gekregen wat ik heb besteld. Maar het is wel uitkijken voor namaak. Zo bestelde ik een supergoedkoop phablet dat fel leek op een Note van Samsung. Zo goed als alles aan de telefoon was nagemaakt en zag er ook zo uit als een Note, maar dan met een ander logo. De "4G" op de statusbalk bleek echter gewoon een icoontje te zijn zonder betekenis, en er was software geïnstalleerd waardoor diverse benchmarks dachten dat je een krachtigere processor had. Na wat krassen op het logo kwam er zelfs een namaak Samsung logo tevoorschijn - ik vermoed dat het Chinese merklogo er gewoon werd opgeplakt om de douane te omzeilen. De telefoon deed het echter wél, en voor zijn geld ook nog eens naar behoren. Hetzelfde probleem had ik met een Android tv-stick. In plaats van de originele variant kreeg ik een kopie, die deed het ook, maar er zaten bijvoorbeeld andere wifi en bluetooth chips in.

Waar je bij je bestelling vooral rekening moet mee houden, zijn de transportkosten. Veel shops maken hierop het verschil met hun concurrenten. De meesten bieden tegenwoordig gratis verzending aan. Lekker goedkoop, maar ook altijd via China Post, waardoor je pakje er enkele weken over doet. Je leest het goed: enkele wéken.Via DHL gaat het sneller - een dag of drie - maar de verzendkosten zijn dan vaak hoger dan de waarde van je pakket.

Wat er met je pakje gebeurt als het aankomt in België, da's andere koek. De tijd dat pakjes die als "gift" werden verstuurd niet werden tegengehouden door de douane, ligt al lang achter ons. Zo goed als al mijn pakjes werden ook echt fysiek opengemaakt om te kijken wat de inhoud was.

Het totaalbedrag dat je betaalde voor je bestelling, dus de prijs inclusief de verzendkosten, is extreem belangrijk voor de Belgische douane. Eens dit bedrag boven de 22 euro gaat, ben je de klos. De beste manier om iets te bestellen uit het buitenland is nog altijd om onder de 22 euro te blijven. Dat lijkt weinig, maar voor dat bedrag valt al heel wat bij elkaar te sprokkelen - desnoods in twintig verschillende pakjes met gratis levering erbij.

Ga je boven dat bedrag OF zit er geen factuur bij je levering waardoor het bedrag onbekend is, dan kom je in een administratieve molen terecht die zijn weerga niet kent.

Het zit zo: bij bedragen boven de 22 euro, moet je BTW en douanekosten betalen bovenop de aankoopprijs. Heb je een zending van 23 euro, dan bedraagt de BTW 4,83 euro, en de kost van de douaneformaliteiten 12 euro. Voor een pakje dat 1 euro duurder is, betaal je dan in totaal maarliefst 39,83 euro, zonder uitzondering! Ik vind dit nog altijd onvoorstelbaar.

Nog een stapje verder. Heb je je pakket laten versturen via DHL, dan kun je pakjes traceren. Doe dat ook, want eens je pakje in België is aangekomen en je moet importkosten betalen, dan blijft het pakje vastzitten in Brussel zonder dat je weet wat er aan de hand is. DHL stuurt je een brief waarin ze schrijven dat er kosten te betalen zijn. Da's onnodig extra wachten! De truuk: bel naar DHL, en dan kun je naar keuze het bedrag storten (weer wachten!) of het pakje ophalen en rechtstreeks de kosten betalen in hun kantoor (sneller maar je moet je verplaatsen). Het is dus niet zo dat je de kosten kunt betalen bij aflevering, wat ik veel logischer zou vinden.

Als je denk dat het bij DHL omslachtig is, dan heb je nog geen kennis gemaakt met De Post. Ik heb daar intussen al enkele weken een pakje liggen zonder factuur dat maar niet vrij wordt gegeven door de douane. De status blijft staan op "Aankomst in het internationale uitwisselingskantoor BEBRUA" en verder is het: trek uw plan. Eerst werd ik met een brief geïnformeerd dat er geen factuur bij de zending zat, en dat ze graag de kostprijs hadden geweten. Of ik even een formulier wou invullen en opsturen (weer tijd verloren). Er stond ook een email adres op. Dat gaat sneller dacht ik. Maar je krijgt niet eens een bevestiging dat de documenten zijn ontvangen. Toen ik na lang wachten vroeg op dat email adres hoe het stond met mijn pakje, kreeg ik een bericht terug (in het Frans) dat het wachten was op de vrijgave. Volgens mij is het eerder wachten op Godot...

43 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, de Post in Belgie is nog rotter dan een mispel.
Privatiseren en de lamzakken op straat flikkeren.

vanackere alain zei

toch al 2 speedlite's besteld van 25 euro en geen doaune kosten betaald dit via china post

Anoniem zei

MIJN AANGETEKENDE ZENDING LIGT AL EEN WEEK BIJ BEBRUA. MOEST AL IN HET BUITENLAND ZIJN !!!!!

Anoniem zei

Een van mijn bestellingen ligt al meer dan 3 weken bij BEBRUA volgens de tracking, maar geen brief of niets.

Ik heb voor 3 andere zendingen al een brief van Bpost gekregen om de kosten te vragen, terwijl er op ieder pakket heel duidelijk leesbaar de douanedeclaratie (en prijs) opgeplakt zit, lijkt wel op pesterijen en vertragingsmaneuvers om import uit china te ontmoedigen.

Op mails wordt niet gereageerd, op faxen wel, maar niet als het gaat om teveel aangerekende bedragen.

Unknown zei

geschenk opgestuurd door een vriendin voor mijn verjaardag uit turkmenistan een t-shirt licht nu als 14 dagen bij de douane,wie weet zal ik het no in ontvangt kunnen nemen voor mijn volgende verjaardag.

Unknown zei

Tweede aanbieding aangevraagd bij bpost die nooit gebeurd is. Bleek dat mijn aangetekende zending terug gestuurd werd naar afzender

Anoniem zei

Na een dertigtal leveringen uit China leerde ik dat de truukjes om deze kosten te omzeilen bij de douane meer dan bekend zijn. Ik heb ook al een zending gehad die tegengehouden werd en na het correct invullen van hun brief heb ik uiteindelijk 44 Euro moeten bijbetalen (op een totaal van net iets meer dan 50 Euro). "Verdachte" (lees: lucratieve voor de douane)pakjes worden in Brussel systematisch geopend en als er een vermoeden is dat het maximum bedrag voor vrijstelling overschreden wordt heb je prijs. De BTW is het risico nog waard, maar de bijkomende "administratieve" kosten zijn absoluut niet in verhouding. Theoretisch ben je bij de kleinere bedragen beter af om dan gewoon afstand te doen van de zending en opnieuw te bestellen, maar ook hier lacht de douane wederom laatst want dan is het voor hen. Mogelijk zit je naam dan ook in hun systeem. Moraal van het verhaal: enkel zaken uit China bestellen van minder dan 24Euro of met een giga prijsverschil tov hier en regelmatig het leveradres en/of naam "aanpassen".

Anoniem zei

Ik heb een jasvan €85 via aliexpres gekocht en het pakketje was vandaag om 10:44 bij het uitwisselingskantoor bebrua , wat kan er bij mij gebeuren . Hoe moet ik het oplossen indien pakketje niet aankomt?

Anoniem zei

http://www.bpost.be/site/nl/residential/parcels/international/Bijkomende_kosten_internationale_pakketten.pdf

Anoniem zei

Volgens de tracking ligt mijn aangetekende brief naar Turkije al 3 weken bij BEBRUA. verzendingstijd voor buitenland is tussen 6 en 9 dagen, Straks zijn mijn documenten die ik verstuurd heb over tijd en moeten opnieuw aangevraagd worden omdat de bpost zijn werk niet doet.

Ben Th zei

Bon, dat was dus de laatste bestelling weer eens uit US of A.

ellen.m1 zei

Ik kocht onlangs twee led-lampen voor 30$ en heb meer dan het dubbel aan tax/douane moeten betalen. Hoe kan dat?

Anoniem zei

Ik kreeg onlangs telefoon van DHL. Ze zeiden dat mijn zending uit China was toegekomen. Ze gaven me een bankrekening-nummer waarop ik een bedrag moest storten. Ze konden mijn zending pas leveren nadat ze het bedrag ontvangen hadden. Ik stortte het bedrag op het rekeningnummer en enkele dagen nadien ontving ik mijn zending.
Het bedrag dat ik betaalde was hoger dan de waarde van de goederen die ik ontving.
Ik weet niet waarom ik zoveel moest betalen. Ik ontving geen enkel info of document over de betaling. Hoe kan dit?

Anoniem zei

Ik heb een nieuwjaarscadeau gekocht namelijk lippenstift, met een waarde boven de 22euro jammer genoeg, uit de USA. Amper 3dagen heeft het geduurd tot het in België was. Dan begint de miserie, het zit nu ondertussen al 15dagen in de custom clearance.

vma500 zei

Om pakjes van buiten Europa vrij te krijgen is het mogelijk om uw internetconversatie en betalingsbewijzen inclusief persoonlijke gegevens naar bpi.csclearance@bpost.be. csclearance@bpost.be te sturen ,Let wel geef duidelijk de trackingcode mee in de mails
mvg
mario
tzracer@yahoo.com

Bart zei

Vreselijk dit. Hoe lang heeft het geduurd voor je pakket er eindelijk was? Ik heb zelf een helm laten herstellen door de maker in Canada. Twee dagen post naar daar, hersteld, twee dagen van Canada naar België. Intussen ligt mijn pakje sinds 2 januari (15 dagen dus al) bij "Aankomst in het internationale uitwisselingskantoor". Tweets naar bpost leveren niks op "we vragen je nog enkele weken (!) geduld te hebben.". Mails naar bpi.csclearance@bpost.be worden niet beantwoord. Mooie service dit.

Anoniem zei

Bpost erger kan je niet hebber
Ik bestel tegenwoordig bij post nl
vandaag bestellen morgen in huis
Bij bpost een kaartje versturen in belgie 3 tot 7 dagen in huis
Als je geluk hebt anders nog langer

TainiePoonie zei

Post nl is ook niet altijd helder. Ze geven ook pakjes door aan Bpost en dan zit je weer bij BEBRUA...

Anoniem zei

piece of sheet

Anoniem zei

Fuck Bpost mafia !!

Anoniem zei

Mijn aangetekende zending is op het postkantoor afgeleverd op 14/07 in de voormiddag en op 25/ 07 is het nog steeds bij BEBRUA.Ik had het mischien beter te voet weggedaan, was het al aangekomen.

Unknown zei


When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks! all of craigslist

Unknown zei

Mijn pakket ligt nu ook al sedert 23/09/2017 bij de BEBRUA en ook geen nieuws
Zou heel graag een mail adres of telefoon vinden om inlichtingen te vragen over hoe of waarom alles zolang moet duren

Anoniem zei

HELP !!!!

Boeken online besteld op een Duitse website. Boeken komen uit Rusland.

Ze zijn nu in België, << Aankomst in het internationale uitwisselingskantoor BEBRUA >>.
Ik heb de boeken besteld en totaal 29 EUR betaald.

Moet ik nu nog iets betalen ? Douane kosten en wat nog ? En hoeveel ?

DANKU

Kim Van looy zei

is dit nog goedgekomen. zelfde probleem nu met aliexpress

Unknown zei

Daar zal normaal nog een 48euro aan btw bijkomen, is echt een maffia die belgische douane post in brussel.

Anoniem zei

Mijn aangetekend pakje ligt van 26-04-2018 bij Bebrua wij zijn nu 12-05-2018 en moet naar mij hier in het zuiden van Frankrijk komen ik moet dit dringend hebben! Kan iemand mij zeggen hoelang ik daar nog moet op wachten? Anders geraak ik niet tijdig terug in België!!!!!!

Sigrid zei

Ik heb een aangetekende brief gestuurd naar Nigeria naar mijn man op 2 mei en die brief ligt nog altijd bij bebrua hoelang kan dat daar nog blijven liggen voor het daar aankomt

Anoniem zei

Mijn brief niet heeft bereikt 32 dagen in Turkije. Ik weet niet waar mijn postam is. Ze antwoorden niet correct op mijn telefoon. Heb je geen medewerker om te antwoorden? ali_kucuktas@hotmail.be naar

Anoniem zei

Kosten die de douane aanrekent zijn gewoonweg overdreven voor de gewone burger. Ik kocht een horloge van +/- 200 euro, heb hierop nog eens bijna 100 euro kosten moeten betalen, schandalig! Een ander pakje is nog steeds sinds vorige maand onderweg, gisteren aangekomen bij Behrua, wat gaat me dit weer worden.. Geldwolven! Pretbedervers!

Anoniem zei

Gangsters werken volgens mij
daar....pfff 85 euro naar de botten...

Unknown zei

Wie weet er het e-mail aderes van het internationale wisselkantoor van duane in brua

Anoniem zei

Mijn pakje ligt daar al meer dan 10 dagen.
Douane en bPost zijn enorme dure politieke rotte appels, niks kan daar snel gaan.
Dit is al 30 jaar zo.
Vroeger kon je dan nog naar de Noorderlaan het gaan betalen en ophalen maar dat gaat tegenwoordig ook al niet meer.
De roverheid heeft geld nodig om de F35's te kopen en dat is te merken, niks werkt er nog bij de roverheid of je moet schandalig veel betalen.

Middelink Jan zei

De kosten zijn inmiddels van 12 euro naar 20 euro gestegen. De BTW betaal je over de goederen + transportkosten + inklaringskosten. Het pakketje van 23 euro wordt dus belast met 29,03 euro
Ofwel je goederen in totaal kosten je 52,03.
Vergelijk je de prijs van de Chinees met lokale prijzen dan doe je er goed aan om dit in de gaten te houden.
Altijd je tracking informatie in de gaten houden zodra Bpost meld dat de goederen bij BEBRUA zijn gearriveerd meteen een e-mailtje naar SMB_BPI_Csclearance@bpost.be met tracking nummer omschrijving goederen en een kopie factuur of betalingsbewijs.
De recente ervaring is dat daar redelijk snel op wordt gereageerd.

Middelink Jan zei

P.S.
Als je niets doet zoals mij overkwam toen ik niet wist wat BEBRUA betekende heeft het 5 weken 4 e-mailtjes naar Bpost geduurd voordat ik het pakketje vanuit BEBRUA thuis had

Anoniem zei

OP 2 januari 2019 een houten propeller besteld bij een Duitse winkel via Amazon DE. DHL tracking blijven volgen, geblokkeerd sinds 7 januari. Nu via via ontdekt dat het voorwerp zich bij BEBRUA bevindt. Deze mij onbekende term in Google gestoken en deze site gevonden. Maar er is toch vrij verkeer van goederen binnen de EU? En kan ik op én of andere manier deze dienst bereiken. Terloops: schandalige verhalen die ik hier lees.;;wat een machtsmisbruik.

Shani zei

Ik heb ook en pakket uit Canada via Canada post van af 2 april in douane van bebrua.
Maar nog steeds niet gekregen. Verschillende keer mail gestuurd geen reacties.
Het is ziezo vertrouwen verlies.
Heeft iemand advies dat ik moet doen om mijn pakket te krijgen.

Anoniem zei

Mijn pakje is al sinds begin februari aangekomen in België van China. We zijn bijna in mei nog steeds niets ( het gaat trouwens om meerdere kleine pakjes) geen enkel is geleverd.

Unknown zei

Je bent opgelicht...

Unknown zei

Was uiteundelijk nog 156€ extra. Oplichters daar...

Stefanie zei

Pakjes uit China nog maar verbazend weinig issues mee gehad... pakjes uit de VS en Canada daarentegen! Ik wacht nu al drie maanden (!) op een pakket uit Canada, en bijna een maand op een pakket uit de VS waarvan de tracking al een halve maand niet beweegt voorbij het Uitwisselingskantoor.

En als de verkoper vanuit de VS verstuurt met UPS in plaats van het op de post te doen dan heb je het normaal wel snel, maar wordt je pakket in gijzeling gehouden door UPS tot je een arbitraire extra kost betaald voor "handling", bovenop extra douanekosten, en bovenop het initiële shipping bedrag, dat meestal al vrij exorbitant is.

(BPost beweerde overigens ook dat een -duur- pakket uit Finland verloren was... maar kijk eens aan, zodra ik de verzekering inschakelde kwam dat pakket toch mysterieus boven water, nog geen dag later! Je gaat je er toch vragen bij stellen...)

Anoniem zei

...eerste post op uw blog dateert van 2016 en nu january 2021 is er nog geen fluit veranderd/verbeterd (maar nu hebben ze de crona als excuus)........

Anoniem zei

Dat ganse circus dient om aankopen buiten de eu te ontmoedigen en om handelaars binnen de eu te beschermen. nu het is en blijft gewoon diefstal vooral ook omdat de verzendkosten meetellen als waarde van het zogehete pakje... Ik verwacht een zending van de uk en kan begot meer taks erop betalen dan dat het ding me gekost heeft. ook op ali express enkele zaken nog maar rap bestld vooraleer die wetgeving verandert op 1 juni... nu ik hoop dat de dingen voordien te kunnen ontvangen want als ze het me daarna pas leveren kan ik op alles een berg onzin kosten betalen. ik heb enkele metalen upgrades besteld voor mijn rc wagen, gewoon omdat dit in europa niet te betalen valt. zo heb ik bv de voor en achter wielassen kunnen bestellen voor 125 euro terwijl dezelfde set me in duitsland 250 euro had gekost. Als ze de prijzen gewoon normaal houden dan moet men het niet buiten de eu gaan bestellen dat zou ook een oplossing kunnen zijn maar dan kunnen ze niet zo lucratief in u zakken zitten zeker... gans het systeem is zo rot tot op het bot op elk vlak hier in dat land en die eu is op papier iets heel interessant alleen spijtig dat de uitwerking op niks trekt zoals we dat hier gewoon zijn..