vrijdag 24 oktober 2008

De Freecom Musicpal maakt het compleet


Gisteren kocht ik een Freecom Musicpal. Dit is een draagbare radio, die je kan gebruiken om via wireless LAN naar internet radio te luisteren, of om je eigen muziekcollectie op een server te benaderen. Dit was het sluitstuk in mijn "vernieuwingsronde" rond mijn home entertainment installatie.

Tot voor enkele maanden gebruikte ik een zelfgebouwde huiskamerpc om mijn dvd's te bekijken op mijn (toen nog) analoge 16:9 televisie. Via die pc kon ik ook DIVX en ander materiaal afspelen dat ik van het internet had geplukt. Ik kon ook via de televisie of de externe LCD monitor (die aan de muur hing) surfen of mijn MP3's beluisteren.

Met de aanschaf van een nieuwe televisie (een 40 inch full HD van Sony) - en dus ook het betreden van het HD tijdperk - stond de huiskamerpc er een beetje werkloos bij. Voor het DVD materiaal vond ik een oplossing in een goedkoop spelertje, dat via HDMI upscaling toch nog een goed beeld levert aan de televisie. Maar voor de internet stuff werd het uitkijken naar een vervanger.

Die werd gevonden in de Popcorn Hour. Dit kleine kastje sluit je aan op internet (of op een server) en kan werkelijk alles afspelen, van een AVI in postzegelformaat tot full HD in het nieuwe MKV formaat. Met surround sound, uiteraard.

Voor het "gewone" televisiewerk schakelde ik een Telenet HD Digicorder in, zodat er nu ook in HD kwaliteit kan opgenomen worden. Mijn satellietinstallatie blijft voorlopig via SCART aangesloten (kost me voorlopig te veel geld om ook daar op HD over te schakelen).

Het geluid gaat via een goedkope Dolby Digital decoder (met drie ingangen voor de Popcorn, de DVD en de Digicorder, een half jaar geleden aangeschaft via ebay) naar mijn oude 5.1 geluidsinstallatie.

Wat betreft telefonie bel ik sinds vorig jaar met een combi toestel van Siemens, dat zowel VOIP als een standaard analoge lijn aankan. De telefoon is ook via een webinterface toegankelijk. Fax en antwoordapparaat gaan (voorlopig?) nog via een oud Philips HFC model.

En gisteren werd dus de laatste schakel toegevoegd. Om mijn MP3 collectie overal in huis te kunnen beluisteren heb ik dus nu een Musicpal. Leuk ding. Toont als bonus ook via RSS het laatste nieuws en is volledig via een internet webserver te configureren.

Geen opmerkingen: