vrijdag 10 oktober 2008

Vliegen en oorpijn


Misschien een beetje off-topic, maar wellicht kan ik er andere mensen mee helpen dus ik schrijf mijn verhaal hier toch even neer.

Toen ik in 1995 met een goede vriend mijn eerste vliegreis maakte naar de States, heb ik de hel doorstaan. Drie keer. De eerste keer tijdens de tussenlanding in New York, daarna tijdens de landing in Florida en opnieuw eens in Orlando. De reden: vreselijke oorpijn. Bij het opstijgen voelde ik telkens wat plopjes in de oren - dat lijkt iedereen wel te voelen - maar bij het landen zag ik de mensen rond mij gewoon doorpraten, terwijl ik met tranen in de ogen altijd maar minder en minder hoorde en probeerde de pijn te verbijten. De doofheid hield vervolgens nog een hele dag aan.

En ik heb de hel nog vaak nadien gezien, want bij de volgende trips naar Londen, Dublin, New York en Chicago herhaalde zich hetzelfde verhaal: ondraagelijke oorpijn bij het landen. Ik probeerde te kauwen en te slikken (hielp geen bal) en bestelde in de States zelfs Earplanes, een soort stopjes die je in je oren moet draaien en die de pijn zouden verlichten. Yeah right, vergeet het! Ik zag ook af en toe kinderen in het vliegtuig met twee bekertjes met watten rond hun oren, maar dat heb ik nooit zelf durven uittesten wegens redelijk belachelijk.

Er kwam wat verlichting toen mijn vrouw het idee opperde om heel veel te slikken. Echt HEEL veel. We namen een flesje water mee op het vliegtuig en dronken twintig minuten lang superkleine slokjes, enkel en alleen om door het slikken de oren wat te kunnen vrijmaken. Het hielp een beetje, maar de pijn bleef.

Vorig jaar, tijdens het aftellen naar een Turkije-reis, besloot ik de kwestie voor te leggen aan mijn huisarts. Die had toevallig een piloot als patiƫnt met net dezelfde symptomen. Ik kreeg pilletjes (Aerius 5mg) en een spray (Nasa Sinutab) voorgeschreven. Scheen bij hem te helpen. Bij mij was het effect minimaal. Ik was ten einde raad.

Ik moest en ik zou een oplossing vinden. Het internet bleek uiteindelijk mijn redding. Ik las op een site voor piloten in opleiding dat de pijn komt door een drukverschil rond de buis van Eustachius. Slikken, geeuwen of de onderkaak bewegingen bleek maar efficiƫnt bij ongeveer 50% van de bemanning. Aha! En de rest? Wel, die moeten de druk verhogen in de neusholte om de lucht naar het middenoor te forceren. Dit noemt men het Vasalva-manoeuver. Om dit te doen moet je dus lucht uitblazen door je neus, terwijl je hem dichtknijpt. Dit wordt regelmatig gedaan door piloten bij de landing.

De eerste test was een reis naar Las Vegas begin dit jaar. En jawel: voor het eerst heb ik pijnvrij kunnen vliegen. Het Vasalva-manoeuver voelt een beetje raar aan, maar het is wel effectief, vooral in combinatie met geeuwen. Tijdens de landing blijf ik kleine slokjes drinken en blaas ik om de minuut (langer wachten is te pijnlijk). Geweldig is dat, als je na jaren zoeken eindelijk een oplossing hebt gevonden voor je probleem!

1 opmerking:

arianne zei

dat heet klaren en doen duikers ook ;)